2008. december 15., hétfő

Karácsony Berkescsatornán - első rész

Berkescsatornán - egy aprócska településen valahol a Kárpát-medencében,- mindig nagyon várták a gyerekek a Karácsonyt. Így volt ez ezer éve, így volt a XX. században és így van ez most is a kétezer-nyolcadik esztendőben.
Különösen Feri, Borbála és András, a három testvér, akik minden évben nem csak Karácsonykor szeretik egymást, hanem egymás örömét lesik mind az év 365 napján. Ha Feri ötöst hoz az iskolából, Bori és Andris vele örül. Nem irigykednek, nem próbálják magukat nagyobbnak, okosabbnak feltüntetni emígyen: "Biztos könnyű volt a kérdés!",-vagy "Nekünk sokkal szigorúbb a tanárunk". Nem mondanak ők ilyen buta dolgokat. Talán még jobban örülnek, mint Feri, nagyon büszkék a testvérükre. Ilyenkor gratulálnak a jó jegyért, elmeséltetik, hogy s mint történt a számonkérés, mik voltak a feladatok. Sőt, nem engedik, hogy a szokásos házimunkáját elvégezze. Feri az udvar tisztántartásáért és a mosogatásért felelős, anyukája szerint a férfiaknak is szívesen el kell végezni ezt a sokak által nőknek járó feladatot, hogy megtanulják annak minden fortélyát, s jobban fognak még a koszos edényekre is vigyázni, nem használnak minden ivás alkalmával új poharat, elöblítik étkezés után a tányérokat. Amikor pedig majd ha véletlenül felnőtt korukban rákényszerülnek, akkor sem jönnek zavarba.
Nos tehát most Feri ötöst hozott, András gyorsan szalad az udvarra összeszedni a faleveleket, Bori pedig térül-fordul a konyhában.
Ha pedig Borbálát meglátogatja a barátnője, akkor a fiúk hagyják őket nyugodtan beszélgetni. Ne leskelődnek a kulcslyukon, nem nyitnak be percenként mindig más ürüggyel, tudják, hogy a lányoknak mindig rettentően sok a megbeszélnivalójuk. Hanem azért egy belépést nyugodt szívvel megengednek maguknak. Míg a kislányok megvitatják az ő kis és nagy dolgaikat, addig a ők uzsonnát készítenek számukra. Természetesen arra azért odafigyelnek, hogy desszertnek legyen egy kis édesség is. A lányok szeretik az ilyen kis apró kedvességeket. Mindannyian tudják, hogy az édesség nem drog vagy valami rossz dolog, amit a fogkrém gyárosok kitalálnak. Mindent, amit megkívánunk fogyasztható, csak be kell tartani a mértékletesség szabályait.

Na, látjátok, ilyenek ezek a berkescsatornai gyerekek. A következő részben azt is megtudjuk, hogyan készülnek a Karácsonyra.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

3 jó testvér...:) Várom a folytatást:)